De StiBON opleiding niveau 1 behandelt de basis van bier.
Tijdens zes avonden komen op een onderhoudende manier meerdere onderwerpen aan bod. De cursus wordt afgesloten met een examen.
Wie slaagt voor het StiBON examen:

  • Kent de eigenschappen van de belangrijkste biertypen
  • Weet welke factoren een biertype bepalen (granen, hopgebruik, kruiden en gistingsmethode)
  • Kan de belangrijkste procedures benoemen voor de ontvangst, opslag, verkoop en het serveren van bier
  • Begrijpt de basis voor het maken van proefnotities en kan de belangrijkste biertypen onderscheiden tijdens een blindproeverij.

 

Competenties na afloop opleiding:

 

Het succesvol voltooien van het niveau 1 opleiding betekent dat de kandidaat:

  • Van zes belangrijke biertypen de eigenschappen kan benoemen en deze biertypen bij     een blindproeverij kan  onderscheiden.
  • Vier belangrijke factoren kan benoemen die invloed hebben op een biertype
  • De grondstoffen van bier en hun effect op het uiteindelijke bier kan benoemen
  • De termen op het etiket kan interpreteren
  • De belangrijkste procedures kan uitvoeren voor de ontvangst, opslag, verkoop en serveren van bier
  • Bieren kan beoordelen op kwaliteit en voorzien van een proefnotitie waarin uiterlijk, geur, smaak en afdronk worden beschreven
  • Uiteenlopende bier/spijs combinaties kan benoemen en beoordelen
  • Basale informatie kan geven over bier en gezondheid en verantwoorde alcoholconsumptie
  • Bekend is met de basiswetgeving rond bier