Het Laatste Nieuws

 • StiBON Bieropleidingen presenteert masterclass Amerikaanse Bierstijlen

  Speciaal voor de Week van het Nederlandse Bier organiseert Bieropleider StiBON een nieuwe masterclass, dit keer in samenwerking met het Cicerone® Certification Program uit de VS.

  Master Cicerone® Pat Fahy, content director van het Cicerone® Certification Program staat stil bij ‘Amerikaanse bierstijlen die Nederlandse brouwers inspireren’. De Masterclass vindt plaats op 31 mei van 18:30 tot 20:30 aan de TU Delft. De masterclass is een unieke kans om meer te leren over de ontwikkelingen in Amerika en het Ciceron® certificeringssysteem.

  De masterclass is gratis voor leden van het StiBON Alumninetwerk, StiBA. Niet leden betalen € 20. Aanmelden kan via https://5afeb4345b14317893.momice.events/

  “Masterclasses als deze passen naadloos bij onze doelstelling om de Nederlandse biercultuur steeds verder ontwikkelen en stimuleren”, aldus Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. Het reguliere opleidingsprogramma bestaat uit opleidingen tot Bierambassadeur niveau 1 en 2, en een afsluitende opleiding tot internationaal erkend Doemens Diplom Biersommelier. In samenwerking met Lentiz onderwijsgroep organiseert StiBON Bieropleidingen ook een opleiding Bierbrouwer op MBO4 niveau.

   

 • Eerste StiBON Masterclass groot succes

  Afgelopen week organiseerde StiBON Bieropleidingen op de TU Delft voor het eerst een echte masterclass. Het onderwerp blijft nog wel eens onderbelicht: hoe verdien je eigenlijk geld met een brouwerij? Omdat de bedrijfskundige aspecten geregeld ondersneeuwen bij de passie voor bier van de brouwers, leek het StiBON een goed idee om dit onderwerp in een masterclass aan de orde te stellen. De presentatie werd verzorgd door Sam Holloway, assistant professor aan de University of Portland en oprichter van Crafting a Strategy. Ruim zeventig StiBON alumni bezochten de masterclass.

 • Eerste Nederlandse brouwopleiding kent vliegende start

  Twaalf deelnemers aan de eerste officiële Nederlandse brouwopleiding vieren de eerste studiemaand met een excursie naar brouwerij Noordt in Rotterdam. Samen met de chefs van Herman den Blijker brouwen zij het eerste bier van de opleiding: een pale ale met gember, citroengras en munt. De opleiding op MBO4 niveau bestaat uit een werk en leertraject waarbij deelnemers een dag per week les volgen en de andere dagen stage lopen in hun brouwerij. Naast theorie is er veel ruimte voor excursies en bedrijfsbezoeken om de aansluiting met de bedrijfstak zo nauw mogelijk te houden.

  De opleiding bierbrouwen is een initiatief van Lentiz Onderwijsgroep en StiBON bieropleidingen met medewerking van CRAFT en Nederlandse Brouwers. “Met deze opleiding willen we de Nederlandse biercultuur een verdere kwaliteitsimpuls te geven”, zegt Henri Reuchlin van StiBON. “De groei in aantal brouwerijen leidt ook tot een grotere behoefte aan gekwalificeerde brouwers.” Cor Bakker, directeur van Lentiz: “Als innovatieve onderwijsgroep zijn wij er trots op aan de basis van deze opleiding te staan”.

  De deelnemers zijn enthousiast. “Wat je doet moet je goed doen”, aldus Maik van Heerd van Rockin’ Ludina Brewery uit Groningen. “Met deze opleiding kan ik de kwaliteit van onze brouwerij op een nog hoger plan brengen.” “Zo’n brouwdag is geweldig omdat je daarmee de praktijk met de theorie kunt verbinden”, voegt Jet van de Griendt van de Bredase Sint Joris brouwerij toe. De totale opleiding duurt twee jaar. In september start de volgende groep.

 • StiBON voor het eerst van start in Middelburg en Maastricht

  Dit najaar organiseert StiBON Bieropleidingen voor het eerst een opleiding in Zeeland. De opleiding op niveau 1 leidt geïnteresseerden in zes maandag avonden op tot ‘bierambassadeur’. Inmiddels hebben meer dan zeshonderd bierambassadeurs de opleiding afgerond en mogen zich met recht bierkenner noemen. “Dat wij de opleiding nu voor het eerst in Zeeland organiseren, bewijst dat de biercultuur in de provincie springlevend is. Het aantal Zeeuwse brouwerijen groeit gestaag, en ook de aandacht voor bijzondere bieren in de horeca neemt duidelijk toe. We zijn er trots op dat we de opleiding bij Desafinado en brouwerij Kees kunnen organiseren”, aldus Henri Reuchlin, coördinator van de opleiding. Aanmelden voor de opleiding kan via de website www.stibon.nl. De opleiding start op 13 november. Naast Middelburg staan er ook opleidingen op de rol in Maastricht en Arnhem. De opleiding in Maastricht is tot stand gekomen in samenwerking met de Academy van horecabeurs BBB. Eerder in dit najaar zijn opleidingen van start gegaan in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

 • Dertien kakelverse biersommeliers

  Afgelopen week hebben dertien StiBON deelnemers hun diploma Internationaal Biersommelier behaald. Traditioneel vonden de laatste lessen en het examen plaats in Obertrum, Oostenrijk. Daarmee kent Nederland nu bijna 120 gecertificeerde biersommeliers. Voor dit laatste stukje van de opleiding werkt StiBON samen met DOEMENS uit München en het BierKulturHaus in Obertrum. De opleiding kan gevolgd worden na het behalen van het diploma StiBON Bierambassadeur niveau 2.

 • Brouwopleiding van start

  Op 14 september is StiBON in samenwerking met Lentiz Onderwijsgroep een brouwopleiding gestart. De opleiding is speciaal ontwikkeld voor (middel)kleine brouwerijen. Voor het eerst in lange tijd is het weer mogelijk om in Nederland een opleiding te volgen waarin bierbrouwen centraal staat. De MBO-4 opleiding vindt plaats in een BBL traject. Dit houdt in dat deelnemers vier dagen per week stage lopen en één dag les krijgen. De totale opleidingsduur is twee jaar.

 • Nieuw jaar start met zes opleidingen

  Het jaar 2017 start met nieuwe StiBON opleidingen niveau 1, in Breda, Haarlem, Zwolle, Den Bosch, Rotterdam en Den Bosch. Het is voor de eerste keer dat StiBON Den Bosch aandoet. Niets te vroeg, want de opleiding in Den Bosch was binnen enkele dagen volgeboekt.

  De eerste opleiding die van start gaat is in Breda, op 17 januari. Hiervoor zijn nog wel enkele plaatsen beschikbaar. Voor de opleiding in Haarlem is inmiddels een wachtlijst ingesteld.

 • Dertien bierkenners behalen diploma internationaal biersommelier

  Dertien bierkenners behalen diploma internationaal biersommelier

   

   

  Sinds dit weekend kent Nederland een dik dozijn nieuwe gediplomeerde biersommeliers. In het Oostenrijkse Obertrum zijn dertien StiBON bierambassadeurs na een intensieve studie voor hun laatste examen geslaagd. “Met de groei van het aantal brouwerijen neemt ook de honger naar bierkennis steeds verder toe”, vertelt voorzitter Marco Lauret van de Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON). “Consumenten vragen steeds vaker om het verhaal achter een bier. Het is vanzelfsprekend dat professionals zich daar via opleidingen van StiBON goed op voor willen bereiden. Bier is een complex en veelzijdige drank, waar veel over te vertellen valt”.

  StiBON is sinds haar oprichting 2009 uitgegroeid tot de toonaangevende bieropleider van Nederland. Ze werkt onafhankelijk van brouwerijen of andere leveranciers. Het internationaal befaamde Doemens Instituut in München heeft voor de Nederlandse opleiding, als enige ter wereld, een speciaal verkort programma ontwikkeld om het internationale diploma Biersommelier te behalen.

  “Nederland kent nu ruim zestig biersommeliers en we verwachten op termijn boven de honderd biersommeliers te zullen groeien”, zegt Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. “Dit najaar gaan we op zes verschillende locaties van start voor de opleiding op niveau 1. De opleidingen vinden plaats verspreid over het hele land, onder andere in Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Gulpen.” Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website www.stibon.nl.

  De opleiding op niveau 1:   Algemene bierkennisbiedt deelnemers gedegen kennis van bier in al z’n aspecten. In deze opleiding leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komen de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier en spijs combinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben.

  De StiBON opleiding Algemene Bierkennis duurt zes dagdelen.

  Om het diploma internationaal biersommelier te behalen volgen de deelnemers de vervolgopleiding Toegepaste bierkennis en een afrondende opleiding in Oostenrijk.

  Den Haag, 14 juni 2016

   

   

 • Meer dan honderd nieuwe bierambassadeurs

  Meer dan honderd nieuwe bierambassadeurs

  Nederland telt sinds vandaag ruim 120 nieuwe gediplomeerde bierambassadeurs. “De toegenomen aandacht voor verschillende biersoorten leidt tot een honger naar kennis”, aldus Marco Lauret, voorzitter van de Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON). In de afgelopen jaren hebben in totaal 450 mensen het fel begeerde papiertje van de  Stichting Bieropleidingen Nederland behaald. In de afgelopen jaren heeft StiBON zicht ontwikkeld tot de meest gerespecteerde bieropleiding in Nederland met deelnemers uit horeca, grote en kleine brouwerijen, retail en bierliefhebbers.

  Dit voorjaar zijn opleidingen gestart in Breda, Amsterdam, Zwolle en Haarlem. Op 16 februari start voor het eerst een opleiding in Eindhoven. Naast Breda is dit nu de tweede opleidingsmogelijkheid in Brabant. Later dit jaar volgt nog een opleidingsmogelijkheid in Gulpen.

  De opleiding op niveau 1 leidt geïnteresseerden in zes avonden op tot ‘bierambassadeur’. Tijdens de opleiding Algemene Bierkennis leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komen de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier- en spijscombinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben. StiBON voorziet in een algemene lesprogramma, onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers. Aanmelden voor de opleiding kan via de website www.stibon.nl.

  Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) is opgericht in 2009 om de kennis over bier en alles wat daarmee samenhangt over te brengen aan iedereen die beroepshalve of als liefhebber in bier is geïnteresseerd. Inmiddels is StiBON uitgegroeid tot de toonaangevende bieropleider van Nederland.

   

   

   

 • Record aantal Nederlandse bierambassadeurs bijeen 16-12-2014

  Record aantal Nederlandse bierambassadeurs bijeen

   

  Meer dan vijftig bierambassadeurs en –sommeliers proostten 26 november op het eerste lustrum van bieropleider StiBON. In vijf jaar is de opleidingsinstituut uitgegroeid van een bescheiden initiatief van vijf vrijwilligers uitgegroeid tot de standaard in Nederlandse bieropleidingen. Inmiddels heeft StiBON meer dan 250 bierambassadeurs opgeleid en 35 internationale Diplom Biersommeliers. In januari doen opnieuw meer dan 150 deelnemers examen om ook het felbegeerde diploma niveau 1 en bijbehorende koperen speldje te behalen.

   

  “De Nederlandse bierwereld heeft in de afgelopen vijf jaar een metamorfose ondergaan”, vertelt voorzitter Marco Lauret. “We zijn er trots op dat we als StiBON daaraan een bijdrage hebben kunnen leveren. Veel nieuwe brouwers zijn door onze opleidingen verder geïnspireerd geraakt een eigen brouwerij te beginnen. Ook onder de horecaondernemers uit de Café Top 100 zien we veel oud deelnemers. Daarnaast zien we een toenemende belangstelling vanuit slijterijen en supermarkten. Het internationaal befaamde Doemens Instituut in München heeft voor de Nederlandse opleiding, als enige ter wereld, een speciaal verkort programma ontwikkelt om het internationale diploma Biersommelier te behalen.”

   

  Op de bijeenkomst lanceerde StiBON haar nieuwe website www.stibon.nl. Geïnteresseerden kun zich daarop inschrijven voor de opleidingen in Haarlem, Zwolle, Gulpen en Breda die in het voorjaar van 2015 weer van start gaan.

   

  Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) is opgericht in 2009 om de kennis over bier en alles wat daarmee samenhangt over te brengen aan iedereen die beroepshalve of als liefhebber in bier is geïnteresseerd.

   

  De opleiding op niveau 1:   Algemene bierkennis
biedt deelnemers gedegen kennis van bier in al z’n aspecten. In deze opleiding leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komen de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier en spijs combinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben.

  De StiBON opleiding Algemene Bierkennis duurt zes dagdelen.

   

1 2