Het examen

U kunt zich opgeven voor een examen zonder opleiding of een herexamen op 20 april 2020.

Niveau 1

Het schriftelijk examen bestaat uit 36 meerkeuzevragen. Ze gaan over wat in de lessen is behandeld, en wat er in de lesstof staat. De deelnemer die 28 vragen goed heeft krijgt het diploma Algemene Bierkennis. Om door te mogen gaan naar Niveau 2 moeten 32 vragen goed zijn beantwoord.

Een belangrijk onderdeel van het examen is het proefgedeelte waar de deelnemer zes bieren krijgt voorgezet van de biertypen die tijdens de opleiding zijn behandeld. Van de maximaal twaalf te behalen punten (twee voor ieder goed herkend bier) moeten er acht gehaald worden.

Zakt een deelnemer voor het theoretische- of het bierproef-examen dan is er een herexamen voor alleen dat deel mogelijk.

Voor wie een indruk wil krijgen van het niveau van het examen is er een oefenexamen Algemene bierkennis samengesteld dat bestaat uit achttien vragen.

Voorbeeldvragen-Niveau-1 en Antwoorden-voorbeeldvragen Examencommissie

De examens staan onder toezicht van de examencommissie. Deelnemers kunnen, nadat zij van het bestuur geen bevredigend hebben gekregen op vragen of klachten omtrent een afgelegd examen, terecht bij de examencommissie. Deze wordt gevormd door: Cees-Jan Adema, Directeur Nederlandse Brouwers, Hugo Ouwehand van de Hotelschool Den Haag en Mikel de Jongh van Café De Beyerd te Breda.

Examenreglement  en klachtenregeling StiBON 2018

 

Aanmelden examen