Samenvatting van opleiding Toegepaste Bierkennis Niveau 2:

Diepgaand begrip van biertypen en hun gastronomische toepassing. Gedegen inzicht in de factoren die een biertype bepalen: granen, hopgebruik, kruiden, vruchten en andere toevoegingen, gistingsmethode, lagering. Uitgebreide vaardigheden inzake proeven en beschrijven van bieren. Opstellen van een bierkaart en goede bierverzorging. Bedoeld voor hen die een uitgebreide kennis van het product bier willen hebben om zich te onderscheiden in de horeca of in de groot- of detailhandel. Ook geschikt voor degenen die een serieuze interesse in bier hebben.
De opleiding bestaat uit 12 lessen. Deze lessen verbinden we met een zogenaamde rode draad, die bestaat uit een bier dat je met de groep gaat brouwen.

De lessen vinden in principe op een vaste locatie en tijdstip plaats. LET OP: voor enkele lessen geldt een afwijkende leslocatie, dag en tijdstip. Dit staat in het schema aangegeven.

  • Dagdeel 1:  Smaakafwijkingen en veroudering
  • Dagdeel 2: Water, granen en mout
  • Dagdeel 3: Trends
  • Dagdeel 4: Hop, kruiden en vruchten
  • Dagdeel 5:Schenken,gastbenadering en proefnotities. LET OP; deze les is op zondagmiddag in Amsterdam
  • Dagdeel 6: Gisten
  • Dagdeel 7: Bierassortiment en Kaas
  • Dagdeel 8: Bierlanden
  • Dagdeel 9: Brouwen StiBON bier LET OP deze les duurt de gehele dag en is in Hillegom.
  • Dagdeel 10: Bier aan tafel LET OP deze les is in Den Haag op de gewone lesdag en de gewone lestijden
  • Dagdeel 11: Proeven
  • Dagdeel 12: Biercompetities, biercocktails en epiloog