Het Laatste Nieuws

 • StiBON Lustrum Symposium

  StiBON Lustrum Symposium: Toekomst van Bier

  Op maandag 28 oktober a.s. organiseert StiBON een symposium ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan. Dit StiBON Lustrum Symposium staat in het teken van de toekomst van bier. Key-note speeches worden gegeven door Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers en Ronald van de Streek, directeur en mede-oprichter van VandeStreek Bier. Andere sprekers en deelnemers aan paneldiscussies maken we later bekend.

  Het programma begint om 10:00 uur en eindigt rond 16:30 uur.

  Programma:
  - 10:00 uur: Inloop met koffie
  - 10:30 uur: Opening door de voorzitter van StiBON, Marco Lauret
  - 10:45 uur: Keynote: Hoe kijkt de samenleving naar bier en brouwers? Hoe zien brouwers dat? Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers.
  - 11:15 uur: Keynote: Bier - Supergezond. Ronald van de Streek (vandeStreek Bier).
  - 11:45 uur: Paneldiscussie: Bier aan tafel. In het panel zitten Adriaan Verkerk (Bar Alt), Jelle Yu (Jopenkerk) en Nederlands kampioen biersommelier Pepijn van der Waa (BrewTaste).
  - 12:30 uur: Lunch verzorgt door Mercure Hotel
  - 13:30 uur: Praatje bij de haard: Rick Kempen en Henri Reuchlin laten hun licht schijnen over de ontwikkelingen op de biermarkt.
  - 14:00 uur: Keynote: Hervonden populariteit van 'sour ales’. Frank Boon (Brouwerij Boon)
  - 14:30 uur: Pauze
  14:45 uur: Paneldiscussie: Belang van kwaliteit. In het panel zitten Peter Rouwen (brouwerij Noordt), Helga Wup (café In de Buurt), Thomas Heijnen (category manager food van Jan Linders) en Joël Broekaert (journalist).
  - 15:45 uur: Afsluiting
  - 16:00 uur: Bekendmaking Beste Bockbier door MITRA en PINT.
  Na afloop is er nog een borrel met uiteraard (bock)bier.

  Locatie: Mercure hotel Amsterdam City, Joan Meyskensweg 10, 1096 CJ Amsterdam

  Het is mogelijk bij het hotel tegen betaling te parkeren maar wij adviseren met het openbaar vervoer te komen. Vanaf metrostation Amsterdam Overamstel is het maar 650 meter lopen.

  Kosten: € 99,-

  StiBA-leden: € 59,-

  Het adres is:
  Mercure Hotel Amsterdam City
  Joan Muyskenweg 10
  1096 CJ Amsterdam

  Tickets zijn inclusief lunch en afsluitend een mooi glas bier.

  Nog enkele tickets verkrijgbaar via:

  Bestel Uw Tickets

  De tickets voor het Symposium zijn persoonsgebonden, niet overdraagbaar en niet inwisselbaar voor contanten. Restitutie is niet mogelijk.

  U bent StiBA lid wanneer u dit aan heeft gegeven te willen worden bij uw inschrijving van een opleiding StiBON 1, vervolgens de opleiding heeft gevolgd en tot slot geslaagd bent voor het examen van Niveau 1.

  Het StiBON Lustrum Symposium op 28 oktober in Hotel Mercure Amsterdam City is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors:

   

 • Bierproeverijen

  Klik op onderstaande link

  BIERPROEVERIJEN zelf organiseren is gemakkelijk

 • StiBON reikt 200e biersommelierdiploma uit

  Sinds deze vrijdag kent Nederland meer dan 200 gediplomeerde biersommeliers. Na
  het afronden van de StiBON opleiding niveau 3 in Obertrum, Oostenrijk, ontvingen
  zeventien bierkenners op 15 maart het felbegeerde diploma. Axel Kiesbye van het
  BierKulturHaus en penningmeester Jan Wolfs van StiBON overhandigden het
  tweehonderdste diploma aan Nathan Hak.
  “Met het tweehonderdste diploma, bereiken we een belangrijke mijlpaal in de
  tienjarige geschiedenis van StiBON”, aldus Jan Wolfs. “Het toont aan dat we in de
  afgelopen jaren een gedegen en gewaardeerde opleiding hebben opgezet. Het
  biersommelierdiploma is de kroon op dat programma. Het vraagt enorm veel inzet
  van de deelnemers om dit diploma te bereiken.” Het StiBON opleidingsprogramma
  bestaat uit drie niveaus. Meer dan twaalfhonderd bierambassadeurs hebben het
  eerste niveau inmiddels gehaald en het bijbehorende koperen speldje ontvangen. De
  opleidingen op niveau 1 worden door het hele land gegeven, voor het afrondende
  niveau 3 reizen de deelnemers af naar Obertrum in Oostenrijk.
  StiBON is de oudste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland, opgericht
  in 2009. Naast het overdragen van theoretische kennis speelt het gezamenlijk
  proeven en beschrijven van bieren een belangrijke rol tijdens de lessen. StiBON
  verzorgt zijn opleidingen onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.

  Op de foto, van links naar rechts: Axel Kiebye, BierKulturHaus; Nathan Hak,
  biersommelier; Jan Wolfs, StiBON; Bas Schampers, StiBON

   

   

   

   

   

 • Nederlandse bieropleiding nu ook op Texel

  StiBON bieropleidingen slaat dit voorjaar voor het eerst haar vleugels uit naar Texel. Het is de eerste StiBON bieropleiding op de Waddeneilanden. “We werden benaderd door verschillende ondernemers of we ook op het eiland een bieropleiding konden aanbieden”, aldus StiBON coördinator Henri Reuchlin. “Daar geven we graag gehoor aan. Het was hoog tijd om ook op de Wadden aanwezig te zijn.”

  De opleiding op niveau 1 leidt geïnteresseerden tot het diploma ‘bierambassadeur’. Op Texel wordt de opleiding op drie achtereenvolgende maandagen in maart gegeven. Aanmelden voor de opleiding kan via de website www.stibon.nl. De opleiding start op 11 maart. Inmiddels hebben meer dan twaalfhonderd bierambassadeurs de opleiding succesvol afgerond en mogen zich met recht bierkenner noemen. Naast Texel staan er ook opleidingen op de rol in Venlo, Haarlem, Kampen en Gulpen. Inschrijvingen voor andere opleidingen, onder andere in Utrecht, Breda en Amsterdam zijn al gesloten. “We kijken nog naar andere opleidingslocaties”, zegt Reuchlin.

  Tijdens de opleiding Algemene Bierkennis leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komen de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier en spijs combinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben. StiBON voorziet in een algemene lesprogramma, onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.

  StiBON is opgericht in 2009 om de kennis over bier en alles wat daarmee samenhangt over te brengen aan iedereen die beroepshalve of als liefhebber in bier is geïnteresseerd. Inmiddels is StiBON uitgegroeid tot de toonaangevende bieropleider van Nederland.

 • StiBON Bieropleidingen presenteert masterclass Amerikaanse Bierstijlen

  Speciaal voor de Week van het Nederlandse Bier organiseert Bieropleider StiBON een nieuwe masterclass, dit keer in samenwerking met het Cicerone® Certification Program uit de VS.

  Master Cicerone® Pat Fahy, content director van het Cicerone® Certification Program staat stil bij ‘Amerikaanse bierstijlen die Nederlandse brouwers inspireren’. De Masterclass vindt plaats op 31 mei van 18:30 tot 20:30 aan de TU Delft. De masterclass is een unieke kans om meer te leren over de ontwikkelingen in Amerika en het Ciceron® certificeringssysteem.

  De masterclass is gratis voor leden van het StiBON Alumninetwerk, StiBA. Niet leden betalen € 20. Aanmelden kan via https://5afeb4345b14317893.momice.events/

  “Masterclasses als deze passen naadloos bij onze doelstelling om de Nederlandse biercultuur steeds verder ontwikkelen en stimuleren”, aldus Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. Het reguliere opleidingsprogramma bestaat uit opleidingen tot Bierambassadeur niveau 1 en 2, en een afsluitende opleiding tot internationaal erkend Doemens Diplom Biersommelier. In samenwerking met Lentiz onderwijsgroep organiseert StiBON Bieropleidingen ook een opleiding Bierbrouwer op MBO4 niveau.

   

 • Eerste StiBON Masterclass groot succes

  Afgelopen week organiseerde StiBON Bieropleidingen op de TU Delft voor het eerst een echte masterclass. Het onderwerp blijft nog wel eens onderbelicht: hoe verdien je eigenlijk geld met een brouwerij? Omdat de bedrijfskundige aspecten geregeld ondersneeuwen bij de passie voor bier van de brouwers, leek het StiBON een goed idee om dit onderwerp in een masterclass aan de orde te stellen. De presentatie werd verzorgd door Sam Holloway, assistant professor aan de University of Portland en oprichter van Crafting a Strategy. Ruim zeventig StiBON alumni bezochten de masterclass.

 • Eerste Nederlandse brouwopleiding kent vliegende start

  Twaalf deelnemers aan de eerste officiële Nederlandse brouwopleiding vieren de eerste studiemaand met een excursie naar brouwerij Noordt in Rotterdam. Samen met de chefs van Herman den Blijker brouwen zij het eerste bier van de opleiding: een pale ale met gember, citroengras en munt. De opleiding op MBO4 niveau bestaat uit een werk en leertraject waarbij deelnemers een dag per week les volgen en de andere dagen stage lopen in hun brouwerij. Naast theorie is er veel ruimte voor excursies en bedrijfsbezoeken om de aansluiting met de bedrijfstak zo nauw mogelijk te houden.

  De opleiding bierbrouwen is een initiatief van Lentiz Onderwijsgroep en StiBON bieropleidingen met medewerking van CRAFT en Nederlandse Brouwers. “Met deze opleiding willen we de Nederlandse biercultuur een verdere kwaliteitsimpuls te geven”, zegt Henri Reuchlin van StiBON. “De groei in aantal brouwerijen leidt ook tot een grotere behoefte aan gekwalificeerde brouwers.” Cor Bakker, directeur van Lentiz: “Als innovatieve onderwijsgroep zijn wij er trots op aan de basis van deze opleiding te staan”.

  De deelnemers zijn enthousiast. “Wat je doet moet je goed doen”, aldus Maik van Heerd van Rockin’ Ludina Brewery uit Groningen. “Met deze opleiding kan ik de kwaliteit van onze brouwerij op een nog hoger plan brengen.” “Zo’n brouwdag is geweldig omdat je daarmee de praktijk met de theorie kunt verbinden”, voegt Jet van de Griendt van de Bredase Sint Joris brouwerij toe. De totale opleiding duurt twee jaar. In september start de volgende groep.

 • StiBON voor het eerst van start in Middelburg en Maastricht

  Dit najaar organiseert StiBON Bieropleidingen voor het eerst een opleiding in Zeeland. De opleiding op niveau 1 leidt geïnteresseerden in zes maandag avonden op tot ‘bierambassadeur’. Inmiddels hebben meer dan zeshonderd bierambassadeurs de opleiding afgerond en mogen zich met recht bierkenner noemen. “Dat wij de opleiding nu voor het eerst in Zeeland organiseren, bewijst dat de biercultuur in de provincie springlevend is. Het aantal Zeeuwse brouwerijen groeit gestaag, en ook de aandacht voor bijzondere bieren in de horeca neemt duidelijk toe. We zijn er trots op dat we de opleiding bij Desafinado en brouwerij Kees kunnen organiseren”, aldus Henri Reuchlin, coördinator van de opleiding. Aanmelden voor de opleiding kan via de website www.stibon.nl. De opleiding start op 13 november. Naast Middelburg staan er ook opleidingen op de rol in Maastricht en Arnhem. De opleiding in Maastricht is tot stand gekomen in samenwerking met de Academy van horecabeurs BBB. Eerder in dit najaar zijn opleidingen van start gegaan in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

 • Dertien kakelverse biersommeliers

  Afgelopen week hebben dertien StiBON deelnemers hun diploma Internationaal Biersommelier behaald. Traditioneel vonden de laatste lessen en het examen plaats in Obertrum, Oostenrijk. Daarmee kent Nederland nu bijna 120 gecertificeerde biersommeliers. Voor dit laatste stukje van de opleiding werkt StiBON samen met DOEMENS uit München en het BierKulturHaus in Obertrum. De opleiding kan gevolgd worden na het behalen van het diploma StiBON Bierambassadeur niveau 2.

 • Brouwopleiding van start

  Op 14 september is StiBON in samenwerking met Lentiz Onderwijsgroep een brouwopleiding gestart. De opleiding is speciaal ontwikkeld voor (middel)kleine brouwerijen. Voor het eerst in lange tijd is het weer mogelijk om in Nederland een opleiding te volgen waarin bierbrouwen centraal staat. De MBO-4 opleiding vindt plaats in een BBL traject. Dit houdt in dat deelnemers vier dagen per week stage lopen en één dag les krijgen. De totale opleidingsduur is twee jaar.

1 2